Záškoláctvo, krádež a šikanovanie

14.03.2014 19:12

Medzi neagresívne poruchy správania zaraďujeme priestupky detí, ktoré sa vyznačujú neagresívnym správaním a nesúvisia s páchaním trestnej činnosti. Patria sem úteky z domu a túlanie, klamstvá, krádeže, záškoláctvo, drobné podvody a pod. Ich riešenie a náprava sú v kompetencii rodiny, školy i intervencie v podobe poradenstva príp. psychoterapie.

 Motívmi  útekov môžu byť konflikty s rodičmi, snaha „potrestať rodičov“ ,strach zo zlého zaobchádzania, snaha vyhnúť sa trestu (napríklad po zlom vysvedčení), napodobnenie kamarátov, túžba po dobrodružstve,  sklamania v láske, intenzívne problémy doma alebo v škole. Spájajú sa často  so záškoláctvom a krádežami, ktorých príčinami je nesprávna rodinná výchova aj vplyv prostredia. Šikanovanie predstavuje taktiež závažnú agresívnu poruchu správania. Ide o násilné a ponižujúce správanie jednotlivca alebo skupinu voči slabšiemu jednotlivcovi, ktorý nemôže zo situácie uniknúť a nie je schopný sa účinne brániť,  Jeho dôsledkom môže byť ohrozenie až poškodenie somatického a psychického zdravia.

Tieto závažnosti boli podrobne objasnené žiakom 2. ročníka – II.A, II.F, II.G a II.M na besede so Zuzanou Gojdovou – príslušníčkou Policajného zboru vo Vranove n/T, ktorej touto cestou chceme ešte raz  veľmi pekne poďakovať.